English English Polski Deutsch Austria Italy Facebook

Petr Ptáček jun. - malé ohlédnutí ...

Petr Ptáček jun. - malé ohlédnutí ...

Petra Ptáčka juniora jsem poznal v okamžiku, kdy se začal pohybovat se svým otcem po závodech motokár. Takže mi určitě neuniknul ani jeho závodnický začátek v motokárách. Petra znám od samého začátku jako velmi slušně vychovaného kluka. Vždy se mi líbil jeho přístup k závodění s chladnou hlavou a s přiměřenou rozvahou. Dnes je úspěšným formulovým jezdcem s jasným cílem neustále na sobě pracovat a posouvat se stále blíž k vytouženým cílům. 

Před pár dny jsem na webu zaregistroval Petrovo vyjádření k otázce, kdo měl od samého začátku největší vliv na jeho závodnickou kariéru.

Zde tedy přináším volný překlad jeho vyjádření.


... Je pro mne  velmi těžké určit pouze jednu osobu, která měla největší vliv na vývoj mé závodnické kariéry. Řekl bych ale, že existují dvě hlavní osoby, o kterých bych se rád zmínil. Prvním je můj ladič motokárových motorů a tím druhým je můj otec.

Nejprve k mému ladiči motokárových motorů. Je to pán jménem Honza Straka. Dnes mu je přes 60 roků. Když mi bylo 11 roků závodil jsem v juniorské kategorii ve třech českých seriálech a Honza byl vždy po mém boku. Když jsem přestoupil do vyšších kategorií motokár, dal mi Honza spoustu užitečných lekcí. Především mě učil jak poskytovat zpětnou vazbu při různých situacích, jak se mentálně dobře připravit a jak pracovat s vnitřní organizací jezdce. Prostě mi ukázal cestu jak dosahovat vyšších cílů. Také mi ukázal, že vytvoření správné duševní pohody je pro dosažení dobrého výsledku obrovskou výhodou. Honza je "starý český učitel" a moc dobře vím, jak dokáže být tvrdý, vášnivý pro motorsport a také velmi odolný všem možným situacím. Vím, že spoustu jeho rad se mi moc hodí i v dnešním závodění.

Pokud jde o mého otce, tak ten byl naprosto nedílnou součástí mé závodnické kariéry. A to platí na 100 %. Otec má spoustu zkušeností z motoristického sportu, a to ať už jako závodník  a nebo také jako vedoucí závodního týmu. Moc dobře dokáže poradit po jezdecké stránce, ale také ví, jak ze mě vychovávat dobrého člověka. A to si myslím, že je v dnešním světě velmi důležité. Nevím jestli se mi vždy podaří splnit to, co mi říká, ale vím, že mě vede správným směrem a vždy se ujišťuje, že u toho co dělám, tak hlavně přemýšlím a zaměřuji se i na detaily. Prostě mě vede k tomu abych chtěl víc než mí soupeři a to by mělo platit po celý můj život. 

Teď už jsem starší a přešel jsem do formulového závodění. Otec už se nezúčastňuje všech závodů, ale vždy, když se vrátím domů, tak vše důsledně rozebíráme. Prostě cítím, že je neustále se mnou. Neustále mi říká svůj otevřený názor, pokud cítí, že to je důležité. Upřímně mi řekne co se povedlo a pohválí mě, ale pokud se mi něco nepovede, tak mi prostě řekne, že to bylo špatné. 

Jsem moc vděčný za otcovu upřímnost, i když to dokáže být někdy dost bolestivé.



 


icon Vráťa Ondráček /PP icon 21.4.2020, 22:17 icon 925x icon 0x

Galerie k článku (2)


Komentáře (0)

Zatím žádný komentář. Buďte první.

Pro komentování se prosím přihlašte.


Čtěte také...

Pořadí týmů po 1. závodu FIA ME ...

Pořadí týmů po 1. závodu FIA ME ...

Po prvním závodu FIA ME motokárových kategorií OK a OK JUnior, který se jel ve španělské Valencii, se také můžeme podívat na...

icon FIA / V.Ondráček icon 28.3.2024, 5:07 icon 68x icon 0x

Výsledky 1.závodu FIA ME OK a OK Junior - Valencii

Výsledky 1.závodu FIA ME OK a OK Junior - Valencii

První závod evropského šampionátu kategorií OK a OK Junior, se odjel o minulém víkendu (22.-24.3.2024) ve španělské Valencii....

icon Vráťa Ondráček icon 26.3.2024, 5:55 icon 126x icon 0x

Rozhovor s Adamem Koutem ...

Rozhovor s Adamem Koutem  ...

Kariéra bývalého motokáristy Adama Kouta pokračuje ... Dnes nám na pár otázek před sezónou bude odpovídat jezdec, který...

icon V.Rožánek / V.O. icon 23.3.2024, 18:54 icon 145x icon 0x