English English Polski Deutsch Austria Italy Facebook

Trest pro AK Moravská Třebová .. ???

Trest pro AK  Moravská Třebová .. ???

V pátek 21.10. 2016 zasedala v Praze Disciplinární komise Federace automobilového sportu AČR, která projednávala "známý" případ špatného zdravotnického zabezpečení při motokárovém závodu "Pohár AČR" v rakouském Brucku - chybějící lékař. Konkrétní závod, kterého se problém týká, pořádal Autoklub Moravská Třebová. Před Disciplinární komisi FAS AČR byli přizvání zástupci tohoto Autoklubu MT, kteří měli zodpovídat za organizaci uvedeného podniku. Předvoláni byli Marcela Šípová, Jan Straka (dle ZÚ oba organizační výbor) a  Jan Rieger (dle ZÚ ředitel závodu). Dle zatím neoficiálních informací byla vina shledána u dvou členů z třetice předvolaných. Disciplinární komise FAS AČR těmto dvěma členům uložila osobní pěněžitý trest, který překvapivě dosahoval poměrně dost vysoké částky v řádech desítek tisíc. Jakmile bude k dispozici oficiální stanovisko a rozhodnutí Disciplinární komise FAS AČR, určitě ho zveřejníme i na našich stránkách.


 


icon Vráťa Ondráček icon 25.10.2016, 19:45 icon 3627x icon 13x

Galerie k článku (0)


Komentáře (13)

icon Václav Kameník  icon 29.10.2016, 17:09

Petře, souhlasím samozřejmě s tím, že prevence je důležitá. Tj. předcházet nehodám kvalitní prací s juniory. Jak již zde bylo řečeno, motorsport představuje určité riziko vis major, které se minimalizuje předpisy pro lékařské zabezpečení přímo na trati. Vaše slova bych si mohl vyložit takto: \"jezdíš jako magor, tak je mi jedno co s tebou bude, až havaruješ\", to snad nemůžete myslet ani vážně!

Právě v našem případě lékařský zásah na trati sehrál podstatnou roli ve vážnosti poranění. Kdyby byl lékař přítomen, Kubík by dnes jezdil po trati. Z tohoto důvodu musíme trvat na adekvátním potrestání viníků, kteří tak nebezpečně hazardují se zdravím jezdců. Jak zde poznamenal Jirka Mičánek, peníze vybrali, ale lékaře nezajistili. A nejen lékaře, ale ani kvalifikovanou zdravotní sestru a vybavenou sanitku. Takže nás okradli a podvedli. Pokud někdo není schopen vykonávat svou práci zodpovědně a ještě se k tomu chová jak hovado, tak ji nemůže dělat. Bez ohledu na předchozí zásluhy. A právě proto, že nejezdíme na playstationu, není prostor pro žádnou chybu ani v případě lékařského zabezpečení. Stále argumentují tím, jak svou práci dělají s láskou. Poslat děti na trať bez lékaře, to je mi tedy láska. Momentálně mě napadá všechno možné, jen ne slovo láska.

icon Jiří Mičánek  icon 29.10.2016, 16:20

Petře, je to 2 roky zpět co jsme bojovali o to, aby páteční trať byla lékařsky i pořadatelsky (myslím tím traťaky) zabezpečena stejně jako v sobotu a v neděli. Pokud se nepletu, byl to důvod ke zvýšení částky za páteční tréninky. Takže my jen prostě vyžadujeme dodržování pravidel. A srovnání s historií mě vůbec ani nezajímá a ani neuspokojuje. Dnes jsou káry mnohem rychlejší než dřív, to znamená že bezpečnostní opatření musí být striktně dodržovány a s přibývající rychlostí možná budou muset být i zpřísněny. Bohužel nově snížené věkové hranice v kategorii OK a OKJ to vůbec nebudou dělat jednodušší a proto tu nevidím vůbec žádný prostor pro chyby u lékařského zabezpečení. A pokud to tu nepůjde, protože se někdo snaží šetřit anebo je mu to jedno, budu raději jezdit veknu i za cenu, že těch závodů bude méně. Toť vše.

icon Petr Cemper  icon 29.10.2016, 16:14

Václave, chápu váš postoj, nicméně Kubíka nijak neosočuji. Jednak jsem jeho jízdu neviděl, byl jsem sice v Brucku, věnoval jsem se práci v našem stanu, druhak tréninkové třídy jízd všech kategorií nemohu z titulu své práce sledovat. V tomto ohledu o situace v každé jednotlivé tréninkové jízdě víte z pohledu účastníka-diváka mnohem více než já .
Můj příspěvek není o ukazování prstem nebo osočování kohokoliv. Moje sdělení, tak jak jej prezentuji je vysvětlení, že sebelepší zdravotnické zařízení na závodišti nedokáže zabránit nebezpečným střetnutím ve vysokých rychlostech, která mohou mít fatální následky.

Jedinou relativně spolehlivou prevencí proti tomu je práce na chování všech jezdců. Zejména ti mladí, kteří vyrostli v 21.století si mnohdy neuvědomují , že v případě člověka narozdíl od virtuální hry na Playstation chybí tlačítko RESTART , které uvede ve vteřině stav závodu zpět do původního stavu - jakoby se nic nestalo. Tomu tak bohužel v realitě není...

Předpisy byly porušeny. Trest byl vynesen.

Protože vím, že nikdo není neomylný , dovolil jsem si vyjádřit svůj názor , že budu rád, když největší fungující pořadatel většiny letošních závodů na tratích v ČR přijme odpovědnost a zároveň ve své více než desetileté činnosti v budoucích letech vytrvá.

icon Václav Kameník  icon 29.10.2016, 13:12

Petře, pokud tím říkáte, že Kubík jel po trati jako magor, tak zacházíte za hranu, za kterou jsem já zajít nechtěl, když jsem hledal vhodná slova pro můj poslední příspěvek. Nyní jste mě toho břímě zbavil. Je více než jasné, že pokud by se PAČR zrušil, přijdou všichni promotéři a prodejci téměř o 30% tržeb, tj. včetně Vás. Nikdo z této zájmové skupiny lidí, kromě pana Simona a pana Kočky, se za nás veřejně nepostavil. Buď raději mlčí a nebo argumentují na podporu viníků. Raději si nechají mazat máslo na hlavu, jen aby nepřišli o ten svůj krajíc nebo aby se někomu v AČR neznelíbili.

Naštěstí podobný názor jako je ten Váš, sdílí tak 5% komunity.

Nějak ani nepobírám, proč tu otevíráte otázku chování jezdců na trati, když článek a diskuze pojednávají o porušování lékařských předpisů pro zabezpečení kartingových závodů.

Že byli zásadně porušeny předpisy je bez debaty. Disciplinární komise vydala tresty. Nikdo toto nemůže nyní zpochybnit. Na první finálovou jízdu to asi nebylo úplně špatné. Ale nebojte, superfinále se blíží. A potom Vám pustím video, abyste viděl, kdo se na trati choval jako magor. Víc už k tomu nemám asi co říct, protože to stejně nepochopíte, dokud se to nestane Vám. Snad jedině, možná byste se mohl už probudit, není 17. století ani rok 2005.

icon Petr Cemper  icon 29.10.2016, 11:49

Přestože jsem s kartingem začal poměrně pozdě, v sedadle motokáry jsem v uplynulých 15letech nakroužil poměrně hodně kol. nejvíce během čtvrtečních a pátečních volných tréninků, případně během samostatných výjezdů na tratě ve všedních i víkendových dnech, kdy se po dráze pohybovaly často nesourodé stroje různých tříd a jezdci různých zkušeností.
Současný stav , kdy na dráze obsluha areálu nebo pořadatel závodu alespoň v pátek (někdy až odpoledne ) mává vlajkami a usměrňuje účast kár jednotlivých tříd , považuji z historického pohledu za poměrně uspokojivý , neb zajišťuje alespoň základní úroveň bezpečnosti a zamezuje stavu kdy se po dráze míjí školní50 s FCsenior.
K pátečním tréninkům jsem jako \"pravý mušketýr\" zvyklý přistupovat s větší obezřetností a nesnažím se prosadit za každou cenu své právo na decimetry asfaltu. Přes to všechno jsem již několikrát v minulosti absolvoval nepříjemný střet s pomalejší nebo divočejší károu , jejíž náhlý pohyb jsem nedokázal předvídat.
Plně chápu různost pohledů na \"nezbytnost\" kvalitního lékařského zabezpečení a respektuji názory těch, kteří nechtějí v prostředí bez takovéhoto zázemí na dráhu vstupovat. Rozumím i tomu, že se kdokoliv může cítit podveden v situaci , kdy očekává od pořadatele nějakou (v tomto případě zdravotní) službu , která však není adekvátně poskytována.

Z pohledu mého vnímám jako nejdůležitější přistupovat k jak k pátečním \"volným\" tréninkům tak k jízdám\"oficiálního\" závodu (pro mne začínajícího administrativní přejímkou) tak abych s respektem vůči ostatním jezdcům = jak těm rychlejším, tak těm dosud méně zkušeným = pomalejším . Nedostatek respektu vůči soupeřům , který jedinný zajistí \"šťastný návrat\" ze závodiště je možná jedním z důvodů, proč v posledních letech je tak těžké získat nové tváře do řídnoucího pole motokáristů a s ubývajícím počtem jezdců paradoxně konfliktů na dráze přibývá.

Věřím, že z nešťastné Kubíkovy nehody, která doufejme díky schopnostem dnešní medicíny skončí pro Kubíka co nejlépe, se poučí mnozí z nás a nebudou se na dráze chovat jako magoři, ale spíše jako \"Mušketýři\" . Pořadatelé sportovních podniků si doufejme , sice se zpožděním, uvědomí vážnost potřeby zdrav.zajištění a budou k němu zodpovědněji přistupovat než dosud .

icon 146  icon 28.10.2016, 20:09

Chápu pana Kameníka,já bych reagoval ještě v horším provedení ale chtěl bych zdůraznit že P.Straka nevěděl tři týdny do předu že nebude doktor ale pouze 48 hodin před závodem co ho samozdřejmně neomlouvá.Já bych se zeptal jinak- kdo zajištoval sanitku+doktora pro letošní rok na PAČR tam je ten zakopaný pes a tento člověk věděl právě ty tři týdny že tam nebude doktor.Přeji hezký večer všem slušným lidem K.Simon

icon Václav Kameník  icon 28.10.2016, 18:25

Dobrý den Petře. Předem děkuji za přání brzkého uzdravení Kubíka. Nevím jestli Vás k Vašemu názoru vede neutuchající láska k lidem z AKMT či obava ze zrušení seriálu PAČR. Pokud chcete jezdit karting v režimu vis major, tak nad tím opravdu zůstává rozum stát. Motorsport sám o sobě přináší značné riziko pro jezdce, proto nelze předpisy o lékařském zabezpečení obcházet a ignorovat, navíc úmyslně. Lékařské ošetření po nehodě má podstatný vliv na následnou léčbu, její délku a výsledek. Předpisy hovoří jasně, hlavní lékař se znalostí první pomoci při autonehodách, zdravotní sestra, řidič záchranář, vybavení sanitky. Hlavní lékař chyběl, zdravotní sestra brigádník bez atestace na akutní medicínu, vybavení sanitky žádné, ani dlahy, ani led. Tak tohle nám pan Straka poslal na trať a to zcela vědomě. Věděl 3 týdny dopředu, že zajištěný lékař přijede až večer. Na otázku OV, zda-li hledat jiného lékaře, který může už ráno, odpověděl: \"budeme dělat mrtvý brouky“, ať přijede až večer\". Co se týká lékařského zabezpečení, byly porušeny téměř všechny body předpisu. Dokonce nebyl podnik ani nahlášen a zajištěna spádová nemocnice pro příjem zraněných. Výsledek? Přes hodinu se čekalo na lékaře a na zjištění, kam se vůbec zraněný Kubík poveze. Sanitku odháněl Straka z tratě se slovy \" odvezte je k záchodům, ať to lidi nevidí\". Následně se tak stalo. Během ošetření zdravotní sestrou - brigádnicí došlo k fatálnímu pochybení a popření všech lékařských povinností. Kubík letěl 10 metrů vzduchem, ležel na boku s vyvrácenou rukou, bylo zřejmé, že utrpěl zlomeninu. Naprosto nezodpovědně ho postavila na nohy, vzala mu za ruku, přetočila k tělu a následně teprve sundala kombinézu. To vše při nesnesitelných bolestech. Lékařská zpráva z neurochirurgie hovoří jasně.

Trest udělený disciplinární komisí není adekvátní s ohledem na výše uvedené skutečnosti. Je pouze symbolický. A hlavně nepostihuje všechny viníky. Ředitel závodu a AČR delegovaný Race Director, kteří jsou odpovědní za správné zajištění podniku, jsou bez trestu. Jak je to možné? Přece nebude AČR trestat svoje činovníky, navíc když AČR posvětilo \"zvláštní ustanovení\" pro inkriminovaný podnik proti předpisům. Původně totiž neměl být udělen trest vůbec žádný. Až po našich intervencích do AČR a veřejném propírání VV po 3 měsících rozhodl, že disciplinární komise přece jen bude. Nicméně takové rozhodnutí považujeme za naprosto nedostačující a nepřijatelné. Jednoznačně měli být všichni činovníci, včetně toho kdo schválil ZU, potrestáni zastavením činnosti. Peníze jim měli nechat, ty nikoho nezajímají. Stejně je dostanou zpět. Rozhodnutí je pozitivní pouze v tom, že uznali chybu.

Nejsmutnější na tom je to, že nikdo z těch 5 lidí nezvedl telefon a nezavolal \"hele podělali jsme to, omlouváme se\".

Je tu snad ještě někdo, kromě Petra Cempra, kdo chce jezdit karting jako mušketýr?

icon Jiří Mičánek  icon 28.10.2016, 16:14

Petře podáváš to tak, že ten kdo je pro potrestání viníků si automaticky neváží jejich práce. Myslím, že jsem již v mnoha příspěvcích činnost AMT chválil, ale na druhou stranu nelze na oplátku přeci nad tím zavřít oči. Bylo to velmi velké hazardování se zdravím jezdců a to určitě nelze přehlížet. Myslím, že všeobecně platí, že je neustále podceňována otázka lékařského zajištění - viz vybavení sanitky a hlavní lékař v Písku. Jirka Němeček má pravdu, stávalo se to častěji a asi v budoucnu i bude, pokud po tom tvrdě nepůjdeme. Ale nemyslím si, že je zde pouze vina u AMT, protože kdyby Autoklub dělal co má a jak to má dělat, nemuselo by k těmto \"zaškobrtnutím\" (jak jsi to velmi zjednodušeně nazval) docházet.

icon Jiří Němeček  icon 27.10.2016, 23:52

Zdravím vespolek. Především se připojuji k přání brzkého uzdravení Kubíka. Doufám, že se uzdraví zcela bez následků. Nicméně je samozřejmě velkou chybou, že při pátečním (vlastně volném tréninku) nebyl přítomen oficiální lékař. Ale je klidně možné, že i při některých závodech v minulosti se stalo, že lékař nebyl přítomen po celou dobu tréninku. Štěstí bylo, že se nestalo nic vážného. Kdo jsi bez viny hoď kamenem. Ale já bych jím určitě nehodil. Prosím nedělejme to, že budeme lidi, kteří mají rádi tento sport odrazovat od této činnosti. Zcela určitě si nikdo z nich nepřál nic špatného.
Jiří Němeček st.

icon Petr Cemper  icon 27.10.2016, 17:30

Nesdílím nadšení publika pro bičování \"provinilců\" citelným peněžním trestem, rovněž potenciální debata nad \"cenou zdraví dítěte\" k ničemu konstruktivnímu nepovede .
Pevně doufám, že Kubík se brzy uzdraví a budeme ho vídat na okruzích co nejdříve, stejně jako doufám, že organizační tým MT po udělení \"bezvýznamného interního trestu\" nezanevře na motokárový sport a nejen Marcela a oba Honzové, ale i Miluška a spousta dalších věrných bude závody pořádat dál ...
Mám totiž obavy, že bez nich a bez čtveřice mušketýrů z MP bychom díky absenci jakékoliv další skupiny schopné a ochotné (byť s občasnými zaškobrtnutími) uspořádat motokárový seriál mohli tak akorát smutně slintat nad záběry ze zahraničních motokárových soutěží ...

Petr Cemper

icon Václav Kameník  icon 26.10.2016, 14:16

AČR potrestáno nebude. O to se musíme postarat my. Fakticky je jediným poškozeným malý Kubík. Paradoxně se díky němu AČR zvětší kasička o 100.000 Kč. Doufám, že peníze budou využity alespoň ve prospěch kartingu. Jak jsem již psal, uvítal bych spíš tresty ve smyslu pozastavení činnosti, než peněžité tresty. Navíc chybí transparentnost v toku peněz, takže to nemusí mít na viníky v podstatě ani žádný dopad. Jedním koncem peníze odejdou a druhým se vrátí na stejné místo. Domnívám se, že trest je pouze účelový, tak aby vše mohlo jet dál v zajetých kolejích se stejnými lidmi.

icon Jiří Mičánek  icon 26.10.2016, 13:20

Mně by zase zajímalo, kdo a jak bude z Autoklubu potrestán za to, že Autoklub schválil ZU bez lékaře, což je proti řádům. Nebo snad Autoklub nemusí ctít řády a povinnosti z toho plynoucí? Pokud by to neschválili, mohlo být všechno jinak. Ale je to úplně typické pro AČR - MY nic špatně neudělali, to ONI. Z tohoto přístupu je mi opravdu \"nevolno\".

icon Václav Kameník  icon 26.10.2016, 12:50

Je to 50.000 pro každého. Jaká je cena zdraví dítěte? S ohledem na skutečnost, že absence lékaře byla úmyslně zatajena a vědělo se o tom nejméně 14 dní dopředu, bych očekával minimálně zákaz činnosti na několik let. A to proto, aby tito lidé už dál nemohli hazardovat se zdravím žádného člověka. Nicméně my toto chápeme jako bezvýznamný interní trest. Následovat bude 2. kolo.

Pro komentování se prosím přihlašte.


Čtěte také...

Pořadí týmů po 1. závodu FIA ME ...

Pořadí týmů po 1. závodu FIA ME ...

Po prvním závodu FIA ME motokárových kategorií OK a OK JUnior, který se jel ve španělské Valencii, se také můžeme podívat na...

icon FIA / V.Ondráček icon 28.3.2024, 5:07 icon 60x icon 0x

Výsledky 1.závodu FIA ME OK a OK Junior - Valencii

Výsledky 1.závodu FIA ME OK a OK Junior - Valencii

První závod evropského šampionátu kategorií OK a OK Junior, se odjel o minulém víkendu (22.-24.3.2024) ve španělské Valencii....

icon Vráťa Ondráček icon 26.3.2024, 5:55 icon 125x icon 0x

Rozhovor s Adamem Koutem ...

Rozhovor s Adamem Koutem  ...

Kariéra bývalého motokáristy Adama Kouta pokračuje ... Dnes nám na pár otázek před sezónou bude odpovídat jezdec, který...

icon V.Rožánek / V.O. icon 23.3.2024, 18:54 icon 143x icon 0x